Zmyslom spoločenského stolovanie nie je napchať si brucho. Často sa omnoho lepšie najeme doma (to počúvam aj od manžela). Ale keď sme pozvaní na večeru či obed nejde len o jedlo. Jedlo je predsa spoločenská udalosť, chceme sa rozprávať, zoznamovať, uzatvárať obchody…

Aj doma si môžme nastoliť slávnostnú atmosféru a pekne prestrieť. A na návšteve alebo v reštaurácii sa musíme správne orientovať na prestrenom stole, aby sme nedopadli ako Julia Roberts vo filme Pretty Woman. Pomôžme si teda návodom nižšie.

 

Stôl prestrieme obrusom. V lepších reštauráciach je pod ním plstená podložka (tzv. molton), aby príbor netrieskal o drevo a taniere sa nešmýkali.

Na slávnostných hostinách sa servíruje na servírovacích (alebo tiež klubových tanieroch). Tie ležia na stole počas celej doby stolovania. Na ne sa ukladajú menšie plátené obrúsky, aby taniere o seba nebúchali.

Na ilustrácii nižie môžte vidieť rozloženie príborov, tanierov a pohárov.

Ako prestrieť stôl

 

  • Príbory ukladáme podľa toho, čo budeme servírovať. Ak je prvým jedlom polievka, je úplne prvým príborom, ktorý z pravej strany chytíte, polievková lyžica. Ak pred ňou servírujeme teplé či studené predjedlo, bude prvým príborom vidlička, prípadne nožík na predjedlo.
  • Aj kebyže máme viac chodov a potrebujeme viac príborov, na stôl položíme maximálne 3 série. Ostatné dokladáme počas stolovania.
  • Jednotlivé príbory sú vždy asi 1 centimeter od seba a 1 centimeter od dolného okraja stolu.
  • Tanierik na pečivo spolu s obrúskom a nožíkom na maslo je vľavo, vidlička na hlavný chod smeruje k jeho stredu.
  • Vidlička alebo lyžička na dezert, prípadne nožík na syr ležia horizontálne nad servírovacím tanierom.
  • Poháre ukladáme napravo do radu v poradí, v akom nápoje pijeme. Alebo ich staviame do tvaru trojuholníka a podľa výšky tak, že najnižšie sú bližšie k stolujúcemu a vyššie sú ďalej (čo  je úplne logické, keď nechceme rukávom zhadzovať všetko naokolo).
  • Pred každým napitím si utierame ústa obrúskom, aby sme na pohári nenechávali neestetické fľaky, tobôž nie kúsky obeda.
  • Po dojedení položíme príbor ako na obrázku nižšie a nijako inak, aby obsluha jednoznačne vedela, že sme skončili. Ak si potrebujeme len odskočiť, oprieme príbor o okraje taniera (rukoväte sa dotýkajú stola, ostrie noža smeruje ku nám), alebo príbor prekrížime na tanieri (vidlička je naspodu a ostrie noža opäť mieri k nám).

Ako položiť príbor po jedle

 

Poradie chodov

Poďme si predstaviť, že sme na slávnostnej hostine, alebo v tip-top reštaurácii. Poradie chodov potom vyzerá nasledovne:

  • Stolovanie zväčša začína aperitívom, ktorý má povzbudiť chuť k jedlu (šumivé víno, dezertné víno, vermut alebo pálenka)
  • Prvým jedlom je studený predkrm, ku ktorému sa nalieva biele víno. Obľúbené sú paštéty alebo šaláty s pečivom.
  • Polievka sa podáva obvykle len pri obede.
  • Po nej môže nasledovať teplý predkrm.
  • Hlavných chodov môže byť viac, prechádza sa pri tom od ľahších jedál k tým ťažším. Vtedy sa prechádza aj z bieleho vína na červené.
  • Na záver sa podáva sladký dezert, syry, alebo oboje. Vtedy je koláčik posledným jedlom. K nemu sa pije sekt alebo sladké dezertné víno.
  • Posledným chodom je zvyčajne káva a digestív (brandy, koňak alebo whisky) na lepšie trávenie.

Písať článok o stolovaní v čase obeda nebol najlepší nápad. Idem variť 😉