4 tipy ako uviazať kravatu

Ako uviazať kravatu za 10 sekúnd je jedna zo zručností, ktorú vo filmoch učia otcovia svojich synov. Ak vás to zatiaľ nikto nenaučil, nevadí, dá sa to celkom rýchlo natrénovať.

Odkedy sa nosí kravata

História kravát je dlhšia akoby sa mohlo zdať. A možno ste aj vy toto leto navštívili ich domovinu – Chorvátsko. 

Počas tridsaťročnej vojny v rokoch 1618 až 1648 nosili chorvátski žoldnieri okolo krku šatky od svojich milých, ktoré ich doma čakali. Keď prišli do Paríža, vzbudili u tunajších obyvateľov obrovský záujem, a nastolili tak novú módu. Parížania tieto šatky potom pomenovali po Chorvátoch (Croates) – kravata.

 

Múzeum kravát – Cravaticum

Chorváti sú na svoj vynález právom hrdí. Preto v hlavno meste – Záhreb otvorili múzeum kravát s názvom Cravaticum.

Ako o sebe píše – je to jediné múzeum venované kravatám na svete. Historické fakty a zaujímavé príbehy o kravate sú rozprávané prostredníctvom pútavých, moderných a interaktívnych exponátov, ktoré vás vtiahnu do neodolateľného sveta kravaty, od jej romantických začiatkov až po avantgardnú budúcnosť.

Múzeum sa nachádza v samom centre mesta, a je nevyhnutnou návštevou pre každého, kto chce objaviť zaujímavé fakty a tajomstvá o najobľúbenejšom módnom doplnku, ktorý pochádza z Chorvátska.

Ako nosiť kravaty

Business style a high business style sa bez kravaty nezaobíde. Aj väčšina spoločenských udalostí si vyžaduje nosenie kravát. Uviazať si kravatu na svadbu či pracovné stretnutie by gentleman mal ovládať bez problémov.

Vybrať konkrétnu kravatu a uzol na ňu sa ale riadi podľa niekoľkých pravidiel.

Tvar goliera

Veľkosť uzla závisí od toho, aké rozpätie má golier na košeli. 

Ak je golier široký, aj uzol má byť širší a mohutnejší. Vtedy si môžeme uviazať kravatu vlnenú alebo kašmírovú. Kravaty z týchto materiálov boli populárne hlavne na Anglickom vidieku. Dnes sú ale vlnené kravaty rovnako zastúpené ako tie hodvábne.

 Ak golier zviera menší uhol, aj uzol má byť menší a subtílnejší. Kravatu si vtedy viažeme z hodvábu. Či už z prírodného alebo zo syntetického, na tom nezáleží. Dôležité je aby po uviazaní kravata držala tvar, uzol sa nešmýkal a nerozväzoval.

 

Farby a vzory na kravate

Farbu kravaty volíme podľa farby a vzoru košele a saka. 

Ak máme košeľu s pásikmi, kravatu volíme skôr jednofarebnú

Ak je košeľa bez vzoru, môžeme sa vyhrať so vzorom na kravate. 

Kravatou môže gentleman vyjadriť svoj vkus a cit pre módu. Ak vie kombinovať aj viac vzorov, nič mu v tom nebráni.

Vreckovka v saku by ale nemala byť z úplne rovnakého materiálu a s rovnakým vzrom ako kravata, aby outfit nevyzeral ako kostým profesionálneho tanečníka. Môžu mať ale spoločného menovateľa, ideálne napríklad jednu farbu, poprípade vzor. 

Ako sa viaže kravata

Viazanie kravaty je kumšt, ktorý sa každý muž musí naučiť, inak to nejde. Veľa mužov si viazanie kravaty zjednodušuje tým, že raz uviazaný uzol nechá na kravate, tú odloží do skrine a pri najbližšej príležitosti ju len pretiahne cez hlavu. 

Uzol na kravate by mal byť ale stále “čerstvý”. A keďže tréning robí majstra, prinášame vám návody na najpoužívanejšie a najobľúbenejšie kravatové uzly.

 

Four-in-hand uzol

Prečo si veci komplikovať keď to ide aj jednoducho? Uzol four-in-hand sa označuje aj ako jednoduchý alebo základný uzol.

Kravatu si prehodíme okolo krku, pričom širší koniec je o niečo nižšie ako užší. Širší koniec prekrížime z vonkajšej strany cez užší a potom ho z vnútornej strany okolo užšieho obtočíme. Pritiahneme bližšie ku krku a pretiahneme slučkou smerom hore. Zvrchu potom tento koniec vsunieme do uzla a zospodu potiahneme von. Pritiahneme a upravíme. 

Tento uzol je vždy trošku nakrivo, s tým si hlavu nelámte. Jediné na čo si treba dať pozor je dĺžka. Kravata by mala zakrývať takmer celú sponu opasku.

Windsorský uzol

Tento uzol je nadstavbou jednoduchého uzla. Je jedno na ktorej strane máme širší a na ktorej užší koniec. Záleží len na tom, ako sa komu pohodlnejšie viaže.

Aj pri tomto type viazania kravaty musí byť širší koniec dlhší. Ale oveľa viac ako pri jednoduchom. Windsorský uzol pozostáva z viacerých krokov a teda kravatu “spotrebujeme” rýchlejšie. 

Širší koniec obtočíme z vonkajšej strany užšieho a hneď ho cez slučku pretiahneme zospodu smerom hore a vrátime dole. Teraz spravíme to isté opačne na druhú stranu. Širší koniec tentokrát zvnútra obtočíme okolo užšieho a prevlečieme ho cez slučku zvonka smerom dole a dnu.

Potom už pokračujeme rovnako ako pri jednoduchom viazaní kravaty. Širší obtočíme okolo užšieho konca z vonkajšej strany, pretiahneme slučkou a vsunieme do uzla. Potiahneme ho dole a máme uviazaný windsorský uzol.

Shelbyho / Prattov uzol

Tento efektný uzol vymyslel v neskorších 50-tych rokoch Jerry Pratt, zamestnanec Americkej obchodnej komory. Spopularizoval ho neskôr v roku 1986 televízny reportér Don Shelby, ktorého ho na televíznej obrazovke učil osobne viazať staručký Jerry Pratt. Don Shelby ho potom na obrazovku s obľubou nosil.

Začíname opäť so širším koncom dlhším, pretože užší koniec tvorí pomyselnú os okolo ktorej sa kravata viaže. 

Pri tomto viazaní ale máme kravatu obrátenú rubovou stranou smerom von. Širší koniec prekrížime cez vnútornú stranu užšieho konca a obtočíme ho okolo slučky, ktorú sme vytvorili. Dolu ho znova prekrížime cez vnútornú stranu našej osi, ale tentokrát prekrížime naspäť z vonkajšej strany. V tomto bode je už širší koniec lícovou stranou von. Opäť ho ale vytiahneme slučkou okolo krku z vnútornej strany a nakoniec vsunieme do vytvoreného uzla.

Shelbyho uzol je síce zložitejší, ale je pevný a o niečo masívnejší ako prvé dva. Je preto vhodný do košele so širokým golierom.

Uzol Princa Alberta

Spôsob viazania Princ Albert je pomenovaný podľa manžela kráľovnej Viktórie a je variáciou alebo nadstavbou práve uzlu Victoria pomenovanom po kráľovnej. Aj keď tá samozrejme kravaty nikdy nenosila 🙂

Postup je úplne rovnaký ako pri jednoduchom four-in-hand. Širší koniec ale obtočíme okolo užšieho nie dvakrát ale rovno trikrát, a ďalej sa pokračuje ako pri jednoduchom.

Širší koniec musí byť na začiatku o niečo nižšie ako pri jednoduchom, pretože aj pri tomto uzle spotrebujeme na viazanie kravaty viac dĺžky.

 

Ak sa nám kravata nosiť nechce, a nenúti nás k tomu ani spoločenský ani biznis protokol, môže sa nosiť oblek s košeľou hore rozopnutou a bez kravaty. Tento štýl sa bežne využíva v obchode aj politike napríklad v Taliansku a označuje sa ako “izraelský protokol”. 

Je to určite lepšia možnosť, ako si povoľovať uzol na škrtiacej kravate a rozopínať si gombíky pod ňou.