Košeľa, základ šatníka

Košeľa je základným kameňom každého pánskeho šatníka. Od stredoveku až po súčasnosť, prešla obrovským vývojom a stala sa ikonou mužskej módy. V dnešnej dobe je pánska košeľa nielen symbolom elegancie, ale aj univerzálnym kúskom, ktorý nájde svoje miesto v každom šatníku. V tomto článku sa pozrieme na históriu košele, jej vývoj a moderné trendy, ktoré z nej robia nepostrádateľný kúsok oblečenia. Od bielej košele cez ľanovú až po nočnú košeľu, objavte, prečo je košeľa taká dôležitá a ako si vybrať tú správnu.


Pánske košele

V stredoveku sa košele nosili len na spanie alebo ako spodná bielizeň. Navliekali sa cez hlavu – nič elegantné. Išlo o prvú vrstvu priamo na telo a mohli si ju dovoliť len boháči. Kto iný by si mohol každý deň prať kus ľanu alebo dokonca hodvábu? Pánske košele boli dokonca považované za drahý tovar a často boli súčasťou svadobného vena.

História košele

Postupom času sa menili strihy. Pribudli ozdoby. A stuhy či šnúrky na rukávoch nahradili dnes už dobre známe manžety. Ďalšou vymoženosťou bolo zavedenie goliera. A keďže golier bola jediná viditeľná časť pánskej košele, krajčíri sa na ňom radi poriadne vybúrili a popustili uzdu svojej kreativity. Za najväčší extrém môžeme považovať výmysel talianskych majstrov ihly. Na obrovský golier nazvaný “giorgiero” z obdobia okolo tridsaťročnej vojny sa spotrebovalo až jedenásť metrov látky.

Za viktoriánskych čias sa centrom košeľového priemyslu stala londýnska ulica Jermyn Street. A je tomu tak dodnes. V roku 1871 požiadala o patent na prepínaciu pánsku košeľu spoločnosť práve anglická Brown Davis & Co. a odvtedy sa veľmi nezmenila.

Moderná pánska košeľa

Pôvodne stojaci golier nahradil postupne ležatý. Medzi vojnami zmizol aj odopínací golier, ktorý bol veľmi populárny. Vytlačil ho dnes už klasický pevný. Dnes sa ale v menšej miere vracajú aj košele bez goliera, alebo len s malým stojáčikom.

Na klasickej košeli je najlepšie to, že ju môže nosiť naozaj každý. Nosia ich tzv. “biele goliere” – biznismeni či právnici z veľkých kancelárií, vojaci, policajti, politici, robotníci ale aj členovia rôznych subkultúr. 

Biela košeľa

Biela košeľa je samostatná kapitola. Je absolútnou esenciou elegancie pánskeho štýlu. Je univerzálna a štýlová. Je to naozaj dokonalý základ šatníka. Biela košeľa navyše nemusí byť vôbec drahá. Základom je len kvalitná bavlna, ktorá košeli zaručuje dlhú životnosť.

Najobľúbenejšie košeľové vzory

Oxfordská bavlna

Používa sa pri všetkých casual pánskych košeliach. Látka sa spracováva z bavlny tak, že sa cez seba prekladajú rôzne hrubé nite.

Jemný prúžok

Tenké prúžky na bielom podklade sú mimoriadne elegantné. Čím je prúžok tenší, tým jeho nositeľ pôsobí serióznejšie. Pánska košeľa s tenkými prúžkami sa dobre kombinuje s ostatným oblečením.

Široký prúžok

Na pánskej košeli môže byť aj široký prúžok, najčastejšie modrej alebo červenej farby. Tento vzor sa ale do pracovného prostredia príliš nehodí, pôsobí energicky a je vhodný na bežné nosenie.

Gingham

Jeden z najobľúbenejších vzorov, tzv. košeľové káro sa skladá z dvoch farieb a nechýba v žiadnej kolekcii.

Košeľa je viac než len obyčajný kus oblečenia – je to symbol štýlu, elegancie a univerzálnosti. Či už preferujete klasickú bielu košeľu alebo modernú ľanovú košeľu, tento kúsok nájde svoje miesto v každom šatníku. Vďaka rôznym vzorom, materiálom a tvarom golierov si môžete vybrať košeľu, ktorá dokonale vyjadruje váš osobný štýl a zároveň poskytuje pohodlie. Nezabúdajte, že správna voľba košele môže výrazne ovplyvniť váš vzhľad a sebadôveru. Investujte do kvalitných kúskov, ktoré vydržia roky a stanú sa neoddeliteľnou súčasťou vášho šatníka.