Ako zvládnuť Štedrý večer

/, Stolovanie/Ako zvládnuť Štedrý večer
Pravidlá stolovania a spoločenské pravidlá všeobecne upravujú vzájomné vzťahy medzi ľuďmi, teda aj v rodine. Nikto nieje pre deti lepším vzorom ako vlastní rodičia a najbližšia rodina a preto je dôležité tieto pravidlá dodržiavať aj v domácnosti.

Neplatí, že doma môžme robiť a hovoriť, čo chceme. Teda môžme, ale potom sa nesmieme čudovať, že sa naše deti nevedia správať v reštaurácii či na rodinnej oslave. 
Jedlo je v našich zemepisných šírkach neoddeliteľnou súčasťou každodenného spoločenského života. Aspoň ja som tak bola vychovaná, a preto si nenaložím granatír do rovnakého taniera, z ktorého som predtým jedla polievku a nevezmem si k nemu lyžicu, ani keď som sama doma.
 

FOTO: Pavol Mitošinka

 
Štedrý večer je ideálnou príležitosťou, aby sme si osvojili základné pravidlá, a naučili ich aj mladšiu generáciu:
 
  • Na Štedrý večer sa oblečieme inak ako vo všedný deň. Už malé deti vedia, že ide o mimoriadnu situáciu. Veď celý týždeň poslúchajú, lebo sa im vyhrážame, že Ježiško nepríde.
  • Na začiatok potom len stačí vedieť prestrieť stôl a používať príbor. Postupujeme od krajov smerom k tanieru. A keď bude hostiteľ či obsluha nosiť na stôl, nemôže sa nám stať, že zrazu nebudeme mať čím jesť.
  • Prvému sa nakladá najvzácnejšiemu pri stole (babičke, otcovi…), pri deťoch buď dievčatku alebo najstaršiemu súrodencovi a nakoniec si nakladá hostiteľ – väčšinou mamička, ktorá začína jesť ako prvá, a dáva tým ostatným najavo, že tiež môžu začať.

  • Naľavo leží tanierik na pečivo s nožíkom na maslo. Pečivo si odlamujeme a jednotlivé kúsky vkladáme do úst. NIKDY si nenatrieme celú briošku maslom alebo paštétou a neodhrýzame ako na školskom výlete!
  • K tanieru sa kladú najviac tri príbory a polievková lyžica.
  • Poháre tvoria troj alebo štvoruholník, pričom sa postupne zvyšujú (najbližšie je nízky pohár na vodu, najďalej pohár na sekt). Alebo ich postavíme do radu v poradí, v akom budeme nápoje piť (zprava doľava pohár na vodu, biele víno, červené víno).
  • Látkový obrúsok patrí na kolená. Ženy si ho rozbaľujú iba spolovice, muži celý, a kladie sa na kolená hneď ako prídeme do reštaurácie, čím dávame najavo, že plánujeme jesť, a následne sa začneme zaujímať o menu. Muži si ho môžu nenápadne zastrčiť za opasok. Pozor ale keď budú od stola odchádzať :).
 
Začiatkom deväťdesiatych rokov sa v novinách objavila fotka čekého ministra s japonskou delegáciou. Nebolo by na nej nič zvláštne, keby pán minister nemal za nohavicami zastrčený obrovský biely obrúsok pripomínajúci sukňu, celý špinavý od omáčky. Po skončení večere sa chceli spolu odfotiť. Všetci teda vstali od stola a mierili jedným smerom k fotografovi, nikto okrem  neho tak obrúsok vidieť nemohol, a bol posledný, kto by na to ministra upozornil. Dobre vedel, že takú fotku už nikdy neurobí 🙂
 

FOTO: Pavol Mitošinka

 
Jednotlivých pravidiel sa zdá byť veľmi veľa (lebo toto je len začiatok), ale do konca týždňa by sme si aspoň dnešné rady mohli osvojiť všetci. Môžme tak dať deťom okrem novej stavebnice, či bábiky, aj darček v podobe slušného vychovania, z ktorého môžu čerpať celý život.
 
Pokojné Vianoce!
 
Od | 2017-12-18T19:03:43+00:00 december 18th, 2017|Etiketa, Stolovanie|0 komentárov

O autorovi:

Venujem sa etikete, obliekaniu, a vzdelávaniu v tejto oblasti, aby som pomohla tým, ktorí by sa radi posunuli ďalej v súkromnom či pracovnom živote.

Napíšte svoj názor